|
|
|
Main » 2012 » February » 06
Kнигата „Храна и хранене: между природа и култура” (издадена от Академично издателство „Проф. Марин Дринов” през 2011 година) разглежда по нов начин в българската етнология нашето традиционно и ежедневно хранене. Храните – блажни, благи, солени, лютиви, ферментирали, кисели – са анализирани според начините на придобиване на суровините им, според сензорната класификация на продуктите им и конкретната кулинарна технология. Потърсено е вместването на системата на хранителния код в митологичното структуриране на Космоса – изследвани са връзките на същинската консумация с културните ограничения и физиологичната необходимост, новаторски са интерпрети рани бинарните категории на нечистото и чистото.Автор на монографичното изследване е
д-р М. Маркова, главен асистент в секция "Историческа етнология " к
...
Read more »
|
Семинарът "Мобилност. Миграция. Култура" е инциатива на секция "Историческа етнология" към Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Негов ръководител е доц. д-р Петко Христов. Семинарът е насочен към популяризирането на проучванията на миграционните процеси в миналото и в съвременността, с акцент върху придобиващото все по-голяма популярност изследователско направление, обозначавано като "Култура на миграциите". Специалисти с разнообразна научна подготовка и методология, проучващи различни аспекти както на традиционните, така и на съвременните миграционни движения, ще представят своите изследвания и достижения.
...
Read more »
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|